2024. június 18. | Arnold
-3° calendar-image

Iskolakerti beszámoló

Létrehozva: 2022. június 23.

2021/2022. tanév


Iskolakerti beszámoló 2021/2022-es tanév
Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolája
Iskolánk tanulóival ebben az évben is folytattuk az iskolakerti programot. Minden év elején szeptemberben megbeszéljük a gyerekekkel a kert célját, művelési módját. Újra átismételjük a kertben használatos eszközök, szerszámok helyes, balesetmentes használatát. Nagyrészt technika óra keretében folyt a kert megművelése. Nagy örömömre egyre több alsós osztály csatlakozott a munkához délutáni napközi keretében. Köszönöm mindazon kollégáimnak akik lelkesítették, mozgósították a diákjaikat. Az őszi betakarítás után őszi ásás következett, így várta a kert a tavaszi munkálatokat. Tavasz elején újra felástuk az egész kiskertet, előkészítve a tavaszi vetést. Vetési tervet készítettünk figyelembe véve a növénytársítást. Kialakítottuk az ágyásokat és megkezdtük a palántanevelést (paprika, paradicsom) a tantermünk ablakaiban. Köszönöm, hogy kolléganőim is segítettek palánta és virág felajánlással. Az ágyásokba bekerültek a terveknek megfelelően a magvak. Törekszem a munkát úgy megszervezni, hogy minél több tanuló követhesse a növények fejlődésének fázisait, illetve az ehhez kapcsolódó kerti tevékenységeket. A tanulók csoportok szerint felelnek egy adott feladatért. Minden munka előtt elmagyarázom a tennivalókat, tanácsokkal segítem a gyerekeket. Egész évben a tanulók lelkesek és szorgalmasak voltak. Sajnos kertünk csak egy kis bemutatókert, ami nem terem nagyobb mennyiségben. Nehézséget okoz a talaj kimerülése és a rendkívül száraz időjárás. Virágos kertünket nem sikerült még ebben az évben anyagi források hiánya miatt rendbe tenni. Mezítlábas ösvényünk remélem ősztől megvalósulhat. Sikerült megvalósítani a rovarhotelt raklapokból és a méhlegelőt. Ide facéliát vetettünk, amit szorgalmasan látogattak a poszméhek. Talajjavítóként mustármag is került ide.
Az utolsó héten egy nyolcadikos tanulónk önkéntes munkaként telepített a kiskert oldalához 6 szőlőtövet. Előadásán és a szőlőültetésen részt vett két alsós és egy felsős csoport. Az iskola nevében is köszönöm felajánlását és munkáját!
Regisztráltam az Iskolakertekért Alapítvány iskolakert hálózatába, így a kiadványokhoz is hozzá tudunk jutni, melyek segítik gyakorlati munkánkat. Egy kolléganő felajánlásából kaptunk egy vízgyűjtő tartályt. Ha az ereszcsatorna meghosszabbított levezetése megérkezik, lehetségessé válik az esővíz hasznosítása locsoláshoz.
Nyári munka elvégzésére 2 kisdiák jelentkezett és 2 kolléganő fog segíteni.
Fenntartható megoldások, amiket igyekszünk erősíteni a jövőben:
- talajtakarás, udvaron levágott fűvel, levelekkel,
- komposztáló használata a talaj javításra, iskolakertben termelődő növényi maradékok visszaforgatása,
- esővíz tárolóból locsolás,
- madár és rovaritatók, madáretetők működtetése
- méhlegelő fenntartása
- nem használunk műtrágyát, növényvédő szereket.

Eger, 2022. 06. 22.

Ráczné Kovács Angéla
kertvezető pedagógus

< Vissza