2023. május 28. | Emil
-3° calendar-image

Iskolánk névadóját ünnepeltük

Létrehozva: 2016. október 23.

Tinódi Napot tartottunk


2016. október 16-án, szombaton iskolánk névadójára emlékeztünk. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Habis László polgármester úr, Ballagó Zoltán, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Egri Tankerületének igazgatója, és Lombeczki Gábor önkormányzati képviselő.

 

1994 óta rendezzük meg ezt az ünnepet, mindig október 17-hez, az egri vár napjához közeli időpontban, emlékezve Tinódi Lantos Sebestyénre, az 1552. évi események krónikására. A 6. osztályosok színvonalas előadásban az akkori történéseket mutatták be énekkel-zenével-tánccal-szavalattal, korhű díszletek között, köszönet értük az egri önkormányzatnak és a Dobó István Vármúzeumnak.

 

Rázsi Botond igazgató beszédében - megköszönve a diákoknak és a felkészítő tanároknak az emlékezetes műsort - Halmos Béla néprajzkutató szavait idézte: "A hagyományt nem kell őrizni, mert nem rab, nem kell ápolni, mert nem beteg - a hagyományt meg kell élni." Hozzátette: a Tinódinak élő hagyományai vannak a vár révén, és érdemes ma is példát venni az egri hősökről, akiknek tulajdonságai közül leginkább Dobó István bátorsága, Bornemissza Gergely leleményessége és Tinódi Sebestyén tudása kell hogy ösztönzően hasson a diákok munkájára.

 

A program végén a nagy számban beérkezett irodalmi, angol nyelvű prezentációs és könyvtári rajzos pályázatokat értékeltük, díjaztuk.

 

Az irodalmi pályázat keretében átadtuk a Gáspár Andrea-díjat, amelyet a 2013-ban elhunyt, tisztelt kollégánkról neveztünk el. Idén a díjat Gyönki Katalin Lili (8.b) érdemelte ki Egy kis bevásárlás c. írásával. A zsűrinek, amelynek elnöke idén is Ali Attiláné Kriszti néni, iskolánk nagyrabecsült, nyugdíjas pedagógusa, egykori magyartanára volt, 55 pályázatból kellett választania.

Kiemelkedő munkát végeztek:

 

Név Osztály Pályázat címe
Asztalos Réka 3.a A bátor bagolyfiókák
Bucsi Tünde Enikő 4.a Irány Poroszló
Radványi Tímea 4.b A Föld megmentése
Sike Máté 5.a A három próba
Mihalik Martin Kevin 5.b Gyerek vagyok
Mikk Boglárka Emese 5.c

Itt van újra szeptember

Gyönki Rozina Lizett 5.c Egy állatkerti séta
Gyetvai Márk 6.b Vissza a lovagkorba
Bógyi Balázs 6.b Traki és a Marki nagy kalandja
Krinszki Gréta Nelli 7.b Szívem rejtekén
Rusznyák Vivien Nikolett 8.a A világ legboldogabb kutyája
Bak Viktória 8.b Felnőtt világ
László Diána 8.b Repül az idő

 

Harmadik alkalommal rendezésre meg az angol nyelvű prezentációs pályázatot, melynek témája London volt. A pályázóknak Londonról kellett diasorozatot készíteniük, és azt angol nyelven bemutatniuk a zsűrinek és az érdeklődőknek. A versenyre 8 tanuló nevezett be. London különböző nevezettességeit mutatta be Patvaros Levente és Radics Máté (5.a), Rusznyák Kinga (5.c), Tóth Vivien (6.a), Koszó Márk (6.a), Garancz Vanda (6.b), Holló Gergő (6.b), és Nagy Réka (8.b). 10 érdekességet mutatott be Londonnal kapcsolatosan Gyönki Katalin (8.b). Winston Churchill életéről készített bemutatót Garai Balázs (8.b). A prezentációk bemutatása utáni értékelésen a zsűri a következő döntést hozta:

1. helyezett: Nagy Réka (8.b)

2. helyezett: Gyönki Katalin (8.b)

3. helyezett: Holló Gergő (6.b)

Különdíj: Garai Balázs (8.b)

 

A könyvtári rajzpályázatra 157 tanuló nevezett be. A téma: "Illusztráció kedvenc versedhez, mesédhez, regényedhez, novelládhoz és/vagy Családi kör, együtt a család, számodra kedves, emlékezetes családi élményeid". Ebben a kategóriában nem született első helyezés, de sokan érdemeltek elismerést munkájukért.

 

Név Osztály Pályázat témája
Asztalos Réka 3.a Családi nyaralás
Veres Annamária   3.a Micimackó
Balogh Effi  3.b A kockásfülű nyúl
Bucsi Tünde Enikő   4.a Takarít a család
Orosz Karolina   4.b Állatkertben
Csordás Richárd   4.b Állatkertben
Marót Maximillián   4.b Állatkertben
Radványi Tímea   4.b Állatkerti séta
Tóth Csenge   5.a Moziban
Sike Máté   5.a Nyaralás
Mihalik Martin Kevin   5.b Strand
Mikk Boglárka Emese   5.c Szüret
László Bence   6.a Szürke fényképező
Gyetvai Márk  6.b  
Bógyi Balázs  6.b  
Holló Gergő   6.b Szüret
Krinszki Gréta Nelli 7.b  Rózsaszín fényképezővel
Tamasi Réka  8.a fotók
Rusznyák Vivien Nikolett   8.b Nyári élmények

 

A 6. osztályosok aznap megkoszorúzták a vár aljában elhelyezett Tinódi-szobrot is.

 

 

A többi fotóért kattintson a képre!

< Vissza